News
Warsztaty kulinarne już za nami
14.08.2017
W piątek, 11 sierpnia miłośniczki i miłośnicy sztuki kulinarnej, a także wszyscy ci, którzy chcieli podnieść swoje umiejętności mogli wziąć udział w wyjątkowych warsztatach kulinarnych. Wyjątkowych, bo poprowadził je sam Michał Fabiszewski – finalista V edycji Masterchefa (drugie miejsce).
W warsztatach uczestniczyły panie z terenu naszej gminy, te starsze, które gotują dla swoich najbliższych od wielu lat, jaki i te młodsze, które w kuchni stawiają swoje pierwsze kroki. Nie zabrakło również panów, w tym Wójta Gminy Gózd Pawła Dziewita, a także dzieci, które coraz chętniej garną się do gotowania. Zainteresowanie najmłodszych sztuką kulinarną zapewne wynika z mody na gotowanie, którą zrodziły telewizyjne programy kulinarne, w tym te dedykowane nastolatkom.
Pan Michał, dla którego pierwszym kulinarnym guru był dziadek mieszkający na wsi, lubi wieś pokazywać na talerzu. Specjalizuje się w mięsach i sosach, jest też wielkim pasjonatem Grecji i greckich smaków. W swojej kuchni stara się wykorzystywać tylko produkty najwyższej jakości, często te pochodzące wprost od rolnika.
Piątkowe warsztaty finalista Masterchefa poprowadził po hasłem „Spotkanie tradycji z nowoczesnością” czyli "Wariacje na temat cukinii". Przygotował następujące potrawy:
- makaron z kurczakiem, smażoną cukinią oraz sosem z cebuli i papryki,
- chłodnik w stylu greckim – tzatziki,
- carpaccio z pieczonych buraków, rukolą, sosem balsamicznym i serem z zieloną pleśnią podkreślającym smak buraka,
- cukinie nadziewane mięsem wieprzowym i ziemniakami.
W gotowaniu asystowała mu pani Patrycja, panie z Koło Gospodyń Wiejskich Lipiny, które, przypomnijmy, były inicjatorkami tego spotkania a także jeden z najmłodszych uczestników warsztatów. Panie z KGW nie tylko pomagały panu Michałowi, ale także przygotowały dla uczestników warsztatów swój poczęstunek. Na szwedzkim stole znalazły się: pyszny sernik, ciasteczka z jabłkami, chleb ze smalcem i kiszonym ogórkiem oraz orzeźwiająca woda z cytryną i miętą - idealna na panujące upały.
Uczestnik Masterchefa przygotował dla wszystkich biorących udział w spotkaniu niespodziankę, a mianowicie zaserwował przygotowane wcześniej przez siebie consomme pomidorowe, tj. esencjonalny wywar z pomidorów, ale bez charakterystycznego dla zupy pomidorowej czerwonego zabarwienia. Consomme to klasyk kuchni francuskiej, którego przygotowanie jest dość czasochłonne, klasyk - który może nie porywa wyglądem, ale z całą pewnością nadrabia mocnym smakiem i aromatem.
W trakcie przygotowywania dań mistrz Michał zdradzał tajniki sztuki kulinarnej, opowiadał o kuchni rodzimej, greckiej i włoskiej, a także zachęcał do pogłębiania kulinarnych pasji, eksperymentowania i… podróżowania. Jego zdaniem kuchnie innych narodowości to różnorodność potraw, bogactwo aromatów i smaków a korzystanie z nich pozwala rozbudzić kulinarną kreatywność.
Uczestnicy warsztatów śledzili kulinarne poczynania pana Michała z wielką przyjemnością i dużym zainteresowaniem. Zadawali wiele pytań, na które finalista Masterchefa chętnie odpowiadał. Na prośbę pań zademonstrował również, jak szybko i sprawnie kroić warzywa, a także jakie noże najlepiej sprawdzają się w kuchni.
Warsztaty, które odbyły się w świetlicy wiejskiej w Budach Niemianowskich w piątkowy wieczór były bardzo interesujące i pouczające. Spotkanie było żywe i przebiegło w bardzo sympatycznej atmosferze.
Panu Michałowi dziękujemy za przybycie do naszej gminy i dzielenie się z innymi swoją imponującą wiedzą. Żywimy nadzieję na kolejne spotkania z Pana udziałem.
Więcej zdjęć TUTAJ